Judul : MESIN CABUT BULU AYAM
link : MESIN CABUT BULU AYAM
MESIN CABUT BULU AYAM
MESIN CABUT BULU AYAM merupakan sejenis mesin yang sangat penting dalam proses penyediaan daging ayam siap proses. Terdapat banyak jenis model mesin ini yang dijual dipasaran daripada jenis yang paling ringkas untuk bilangan ekor yang sedikit sehingga untuk bilangan jumlah ayam yang banyak sekali proses. Mesin ini amat signifikan dalam industri memproses ayam siap proses dipasar basah atau pun mini kilang memproses daging ayam. Mesin ini kebanyakannya akan menggunakan kuasa eletrik untuk menggerakkan motornya dan juga banyak air bersih untuk menanggalkan bulu ayam. Mesin buang bulu ini jarang dibeli oleh orang kebanyakan dan hanya diperlukan oleh peniaga ayam daging sahaja. Terdapat banyak model yang ada dijual dipasaran tetapi kebanyakannya menggunakan konsep yang serupa. Mesin ini memang tahan lama jika digunakan dan dijaga dengan baik. Penyelenggaraan yang sering dibuat hanya pada bahagian motor dan menggantikan jejari getah yang terdapat didalam tong tersebut. Umum kita di Malaysia memang tahu bahawa salah atu sumber makanan yang penting di negara ini ialah daging ayam dimana ia dimakan oleh semua golongan masyarakat daripada kanak-kanak, remaja, dewasa dan juga orang tua. Ayam yang siap diproses menjadi pilihan surirumah kerana mudah dibawa pulang dan dipotong-potong untuk dimasak mengikut resepi kegemaran. Artikel petang Sabtu ini say amenulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai mesin mencabut bulu ayam sebagai menambahkan info kepada minda kita.
Lazimnya ayam yang telah bersih adalah situasi biasa pada hari ini sama ada ayam yang telah siap dipotong mengikut saiz ataupun ayam yang hanya dibersihkan bulunya sahaja. Sebenarnya ayam bersih ini memberi banyak kemudahan kepada wanita hari ini dan kita memang perlu tahu bagaimana ayam ini dibuang bulunya. Kalau dahulu dikampong semasa menyembelih ayam kampong, kita perlu masak air panas dulu dan celup seekor ayam didalamnya sebelum dicabut bulunya secara manual dengan tangan. Lazimnya bahagian kepak dan ekor adalah agak susah sedikit dicabut berbanding dengan bulu ayam yang ada dibahagian badan. Kaedah ini memang tidak dapat membuang bulu halus seperti jarum yang agak sikar dilihat atau liat sedikit (Sila lihat foto sebelah). Kerja membuang bulu seekor ayam ini mengambil masa 15 - 30 minit seekor bergantung kepada kemahiran seseorang. Cuba bayangkan kalau memotong 15 - 50 ekor ayam untuk kenduri dan kita seorang sahaja yang kena mencabut bulunya. Alamat sakit belakanglah kerana jumlah masa yang diambil adalah lama. Bagaimana pun jika kita mempunyai mesin mencabut bulu ayam, maka masaalah ini dapat diatasi dengan senang.
Mungkin ramai diantara kita pernah melihat mesin membuang bulu ayam yang ada di negara kita ketika persi pasar atau pun kedai memproses ayam daging. Mesin ini mempunyai beberapa komponen iaitu bahagian bawah yang mengandungi motor dan penyambung getah kepada drum berpusing. Drum bulat dibahagian atas yang mempunyai ruang dimana terdapat jejari getah lembut disekelilingnya (Sila lihat foto disebelah). Drum bulat ini akan berpusing ligat dan jejari getah ini akan menanggalkan bulu-bulu yang terdapat pada ayam yang telah dimasukkan dalam air panas sebelumnya. Bergantung kepada model mein, antara 1 - 4 ekor ayam boleh dimasukan sekali gus juga bergantung kepada saiz ayam yang disembelih. Kalau ayam pencen (ayam telur tua) boleh diisikan dengan bilangan lebih lagi. Jangkamasa untuk membuang bulu ini sekitar 5-10 minit sahaja dan pada masa itu air perlu disiram kedalam drum untuk menanggalkannya.
Bulu ayam yang tercabut akan keluar bersama siraman air yang dimansukan kedalam drum (Sila lihat foto disebelah). Bulu ayam ini akan keluar daripada saluran yang ada dibawahnya dan dikumpulkan dalam bekas buangan. Ayam yang telah tidak ada bulu ini (ayam togel) akan dikeluarkan setelah mesin dimatikan. Lazimnya terdapat beberapa bulu lagi yang masih melekat yang perlu dibuang secara manual. Kelajuan drum dan jejari getah yang lama kadang-kadang boleh menyebabkan kecederaan kepada ayam yang dibuang bulu seperti patah kepak, patah kaki dan lebam-lebam. Perkara ini akan menyebabkan kualiti ayam togel menjadi kurang. Proses seterusnya adalah untuk membelah ayam bagi aktiviti memgeluarkan bahagian dalam dan memotong ayam mengikut kesesuaian (jika ingin dimasak terus). Saya dapati mesin ini bukan hanya untuk buang bulu ayam sahaja tetapi ia juga dapat digunakan untuk mencabut bulu itik dan burung puyuh. Lazimnya hanya masukkan ayam yang telah pun direndam dengan air panas ke dalam mesin kemudian menghidupkan mesin dan tunggu selama lima hingga 10 minit bulu ayam akan tercabut dan dibersihkan.
Model mesin cabut bulu ayam ini berharga RM 1,200 - RM 1,500 bergantung kepada model dan kecekapan mesin. Lazimnya memang mesin ini membolehkan kerja lebih mudah, hasil ayam yang bersih, tenaga kerja yang minimum, menjimatkan tenaga elektrik dan harga yang berpatutan. Mesin pembersih bulu ayam beroperasi secara automatik dan pengguna hanya perlu memasukkan ayam, itik atau burung puyuh yang ingin dibersihkan ke dalam mesin. Tekan butang suis dan mesin akan bergerak sendiri dengan kelajuan normal. Air akan mengalir sendiri untuk mencuci ayam. Bila bulu ayam telah bersih, seterusnya operasi mesin dihentikan dan pengguna bolehlah mengangkat ayam untuk dipotong. Sebagai langkah keselamatan, pengguna dilarang mengambil ayam atau memasukkan tangan ke dalam mesin ketika mesin sedang bergerak. Jari anda mungkin tersepit atau tercedera. Pastikan suhu air panas untuk merendam ayam yang telah disembelih tidak terlalu panas. Air yang sangat panas akan menyebabkan kulit ayam akan pecah dan terluka kerana putaran mesin yang kuat. Selepas ayam bersih, tutup bekalan elektrik, keluarkan ayam dan bersihkan bahagian dalam mesin. Penggunaan air diperlukan untuk pembersihan mesin dan ayam maka pastikan suis elektrik pada mesin berada dalam keadaan kering dan tidak terdedah. Berikut adalah iklan menual 1 Unit Mesin Buang Bulu Ayam (Chicken Plucker) Baru. Harga Jualan seunit - RM 1,200 dengan jenama Golden Bull (Model: SY-55). Mesin ini menggunakan bekalan letrik Voltage : 220V Power : 1500 W
Moter speed: 1450r/min rekabentuk Inside Barrel : Drum diameter 500mm dan boleh muat sehingga 15 ekor ayam. Wasallam!...
BUANG BULU..MESIN DIGUNA...
SERIBU LEBIH... TAHAN LAMA...
JEJARI GETAH..BUANG BULUNYA...
MUDAH DAN MURAH... BAGUSNYA..
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Pasar Borong Selangor,
Puchong, Serdang,
Selangor, Malaysia.
(9 zulhijjah 1435H)
Lazimnya ayam yang telah bersih adalah situasi biasa pada hari ini sama ada ayam yang telah siap dipotong mengikut saiz ataupun ayam yang hanya dibersihkan bulunya sahaja. Sebenarnya ayam bersih ini memberi banyak kemudahan kepada wanita hari ini dan kita memang perlu tahu bagaimana ayam ini dibuang bulunya. Kalau dahulu dikampong semasa menyembelih ayam kampong, kita perlu masak air panas dulu dan celup seekor ayam didalamnya sebelum dicabut bulunya secara manual dengan tangan. Lazimnya bahagian kepak dan ekor adalah agak susah sedikit dicabut berbanding dengan bulu ayam yang ada dibahagian badan. Kaedah ini memang tidak dapat membuang bulu halus seperti jarum yang agak sikar dilihat atau liat sedikit (Sila lihat foto sebelah). Kerja membuang bulu seekor ayam ini mengambil masa 15 - 30 minit seekor bergantung kepada kemahiran seseorang. Cuba bayangkan kalau memotong 15 - 50 ekor ayam untuk kenduri dan kita seorang sahaja yang kena mencabut bulunya. Alamat sakit belakanglah kerana jumlah masa yang diambil adalah lama. Bagaimana pun jika kita mempunyai mesin mencabut bulu ayam, maka masaalah ini dapat diatasi dengan senang.
Mungkin ramai diantara kita pernah melihat mesin membuang bulu ayam yang ada di negara kita ketika persi pasar atau pun kedai memproses ayam daging. Mesin ini mempunyai beberapa komponen iaitu bahagian bawah yang mengandungi motor dan penyambung getah kepada drum berpusing. Drum bulat dibahagian atas yang mempunyai ruang dimana terdapat jejari getah lembut disekelilingnya (Sila lihat foto disebelah). Drum bulat ini akan berpusing ligat dan jejari getah ini akan menanggalkan bulu-bulu yang terdapat pada ayam yang telah dimasukkan dalam air panas sebelumnya. Bergantung kepada model mein, antara 1 - 4 ekor ayam boleh dimasukan sekali gus juga bergantung kepada saiz ayam yang disembelih. Kalau ayam pencen (ayam telur tua) boleh diisikan dengan bilangan lebih lagi. Jangkamasa untuk membuang bulu ini sekitar 5-10 minit sahaja dan pada masa itu air perlu disiram kedalam drum untuk menanggalkannya.
Bulu ayam yang tercabut akan keluar bersama siraman air yang dimansukan kedalam drum (Sila lihat foto disebelah). Bulu ayam ini akan keluar daripada saluran yang ada dibawahnya dan dikumpulkan dalam bekas buangan. Ayam yang telah tidak ada bulu ini (ayam togel) akan dikeluarkan setelah mesin dimatikan. Lazimnya terdapat beberapa bulu lagi yang masih melekat yang perlu dibuang secara manual. Kelajuan drum dan jejari getah yang lama kadang-kadang boleh menyebabkan kecederaan kepada ayam yang dibuang bulu seperti patah kepak, patah kaki dan lebam-lebam. Perkara ini akan menyebabkan kualiti ayam togel menjadi kurang. Proses seterusnya adalah untuk membelah ayam bagi aktiviti memgeluarkan bahagian dalam dan memotong ayam mengikut kesesuaian (jika ingin dimasak terus). Saya dapati mesin ini bukan hanya untuk buang bulu ayam sahaja tetapi ia juga dapat digunakan untuk mencabut bulu itik dan burung puyuh. Lazimnya hanya masukkan ayam yang telah pun direndam dengan air panas ke dalam mesin kemudian menghidupkan mesin dan tunggu selama lima hingga 10 minit bulu ayam akan tercabut dan dibersihkan.
Model mesin cabut bulu ayam ini berharga RM 1,200 - RM 1,500 bergantung kepada model dan kecekapan mesin. Lazimnya memang mesin ini membolehkan kerja lebih mudah, hasil ayam yang bersih, tenaga kerja yang minimum, menjimatkan tenaga elektrik dan harga yang berpatutan. Mesin pembersih bulu ayam beroperasi secara automatik dan pengguna hanya perlu memasukkan ayam, itik atau burung puyuh yang ingin dibersihkan ke dalam mesin. Tekan butang suis dan mesin akan bergerak sendiri dengan kelajuan normal. Air akan mengalir sendiri untuk mencuci ayam. Bila bulu ayam telah bersih, seterusnya operasi mesin dihentikan dan pengguna bolehlah mengangkat ayam untuk dipotong. Sebagai langkah keselamatan, pengguna dilarang mengambil ayam atau memasukkan tangan ke dalam mesin ketika mesin sedang bergerak. Jari anda mungkin tersepit atau tercedera. Pastikan suhu air panas untuk merendam ayam yang telah disembelih tidak terlalu panas. Air yang sangat panas akan menyebabkan kulit ayam akan pecah dan terluka kerana putaran mesin yang kuat. Selepas ayam bersih, tutup bekalan elektrik, keluarkan ayam dan bersihkan bahagian dalam mesin. Penggunaan air diperlukan untuk pembersihan mesin dan ayam maka pastikan suis elektrik pada mesin berada dalam keadaan kering dan tidak terdedah. Berikut adalah iklan menual 1 Unit Mesin Buang Bulu Ayam (Chicken Plucker) Baru. Harga Jualan seunit - RM 1,200 dengan jenama Golden Bull (Model: SY-55). Mesin ini menggunakan bekalan letrik Voltage : 220V Power : 1500 W
Moter speed: 1450r/min rekabentuk Inside Barrel : Drum diameter 500mm dan boleh muat sehingga 15 ekor ayam. Wasallam!...
BUANG BULU..MESIN DIGUNA...
SERIBU LEBIH... TAHAN LAMA...
JEJARI GETAH..BUANG BULUNYA...
MUDAH DAN MURAH... BAGUSNYA..
By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Pasar Borong Selangor,
Puchong, Serdang,
Selangor, Malaysia.
(9 zulhijjah 1435H)
Demikianlah Artikel MESIN CABUT BULU AYAM
Sekianlah artikel MESIN CABUT BULU AYAM kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.
Anda sekarang membaca artikel MESIN CABUT BULU AYAM dengan alamat link https://contoh-definisi-pengertian.blogspot.com/2014/10/mesin-cabut-bulu-ayam.html